top of page
Araba satıcısı

14 Ocak 2017

Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıfır otomobillerin ikinci ellere kıyasla daha problemsiz ve avantajlı bir seçenek olduğu herkesçe kabul edilse de satın almadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı ayrıntılar var.

İşte sıfır araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Ek donanım özelliklerini değerlendirin.

Sıfır kilometre araç alırken aynı modele ait farklı fiyat teklifleriyle karşılaşabilirsiniz. Güvenlik, sürüş ve konforu doğrudan etkileyen opsiyonel özelliklerin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını gözden geçirerek ekstra maliyetlerden kaçınabilirsiniz. Ayrıca teslimat öncesi aracın donanım özelliklerini kontrol ederek seçmiş olduğunuz paketin doğruluğunu teyit etmekte yarar var.

Otomobilin kilometresini kontrol edin.

Sıfır kilometre bir araç alırken kilometresinin gerçekten sıfır olup olmadığını dikkatle kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde daha önce test sürüşlerinde kullanılmış bir araç satın alabilirsiniz. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak için sıfır kilometre aracınızı yetkili satış bayilerinden almalısınız.

Aracı teslim alırken iç ve dış kontrollerini yapın.

Bir aracın daha önce kullanılmamış olması hatasız olduğu anlamına gelmiyor. Üretim bandında, lojistik aşamasında veya bayi sergilerinde istem dışı hatalar meydana gelebiliyor. Otomobilin kaporta göçüğü, boya çiziği veya iç mekan deformasyonu gibi kusurlara sahip olmadığından emin olmak için teslimat öncesi detaylı bir inceleme yapmalısınız.

Test sürüşüne çıkın.

Test sürüşü ikinci ellerde olduğu gibi sıfır araçlarda da büyük önem taşıyor. Bütçenize uygun ve dış görünümüyle beğeni kriterlerinizi karşılayan bir otomobilin performansını da test etmek isteyebilirsiniz. Böylece aracın sürüş tarzınıza uygunluğunu, konfor seviyesini ve olası fabrikasyon hatalarını keşfetme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Duman Araba

14 Ocak 2017

İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir aracın daha önce kullanılmış olması satın almadan önce cevaplanması gereken birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

İşte ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Kaza geçmişi

Hasar geçmişinin kontrolü ikinci el araç alışverişinde dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Otomobilin daha önce kaza geçirip geçirmediği; geçirdiyse hangi bölgelerden hasar aldığı ve ne tür işlemlere maruz kaldığı büyük öneme sahip. Çünkü değişen veya boyalı parçaya sahip araçlar muadilleriyle kıyaslandığında daha düşük fiyatlardan alıcı buluyor.

Aracı değerinde satın almak ve olası bir mağduriyeti önlemek adına satış işlemlerine geçmeden önce ekspertiz uygulaması ve plaka ile araç hasar kaydı sorgulaması yapılması gerekiyor.

Kullanım geçmişi

İster ticari ister binek araç olsun ikinci el bir araba satın alırken daha önce hangi amaçlarla kullanılmış olduğunu araştırmakta yarar var.

Örneğin panelvan kategorisine ait araçların bazıları geçmişte ticari amaçlarla kullanılmış olabiliyor. Daha önce ticari yük taşımacılığında kullanılmış kamyonet sınıfına dahil olan araçlar yüksek kilometre ve düşük performans sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Şasi ve motor numaralarının karşılaştırılması

Taraflar arasındaki güven unsuru ikinci el araç alım satımında titizlikle yaklaşılması gereken bir konu. Bu sebeple çalıntı veya kusurlu araç alışverişinin önüne geçmek adına kapı iç çerçevesinde, kaputun altında veya motor üzerinde yazan şasi numarasının ruhsatta yazan bilgilerle uyuşup uyuşmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

Daha önce tanımadığınız biriyle alışveriş yapmaya hazırlanıyorsanız mağduriyet ve dolandırılma riskini en aza indirmek için bilgilerin doğruluğunu teyit etmenizde yarar var.

Test sürüşü

Satın almayı düşündüğünüz araba dış görünümü itibariyle kusursuz görünebilir; ancak bu durum aracın problemsiz olduğu garantisini vermiyor. Satıcıdan test sürüşü talep ederek mekanik ve elektronik tüm akşamların çalışıyor olduğundan emin olmanız gerekiyor. 10 dakikalık bir test sürüşüyle fren performansı, lastiklerin durumu, motor ve soğutma sistemlerinin kondisyonu hakkında fikir edinebilirsiniz.

Bununla birlikte klima, cam silecekleri, güvenlik sistemleri ve diğer elektronik aksamların sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını gözden geçirmelisiniz.

Araba Tasarımı

14 Ocak 2017

Araç Değeri Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir?

Araç değeri belirleme sürecinde nelere dikkat edilir diye merak ediyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken 8 ana faktör var:

  • Piyasa Değeri

Aracınızın gerçek değerini bulmak için ilk olarak muadillerinin piyasa değerlerini kontrol etmeniz gerekiyor. Mümkünse aynı model yılına ve benzer kilometre aralıklarına sahip araçların hangi fiyatlara satıldığını öğrenerek daha sağlıklı bir sonuca ulaşabilirsiniz. Bu noktada internet üzerinden ikinci el araç satışı yapılan sitelerin verilerinden faydalanmak işe yarayabilir.

  • Kaza Geçmişi

Aynı modele, aynı renge ve hatta aynı kilometre değerine sahip araçların farklı fiyatlara satılması birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu noktada ikinci el alım satımlarda alıcılar tarafından araçların kaza geçmişi büyük önem taşıyor. Değişen veya boyalı parçasının, ağır hasar kaydının veya motor bölümünde herhangi bir problemin olup olmadığı araç değerinin belirlemesinde önemli rol oynuyor. Öte yandan araç kabininde yer alan bölümlerin deformasyon seviyesi de fiyatın değişmesinde rol sahibi.

  • Donanımlar

Otomobiller fabrikadan genellikle standart donanıma sahip şekilde çıkıyor. Sürücüler kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre araçlarına eklemeler yapabiliyor. Araca sonradan takılan bir yol bilgisayarı, çelik alaşımlı jant veya geri görüş kamerası benzer modellerine göre daha yüksek fiyatlara satılmasını sağlayabiliyor. Bununla birlikte konforu artıran ve estetik görünümü iyileştiren donanımlar da araç değerinin hesaplanmasında rol oynayabiliyor.

  • Yakıt Tüketimi

Sürekli artan yakıt fiyatları sürücüleri bu anlamda daha ekonomik seçeneklere yönlendiriyor. Hal böyle olunca bir aracın yakıt tüketimi, satışında oldukça önemli hale geliyor. Yakıt tüketimi parametresinde aracın şehir içinde ve şehir dışındaki tüketim değerleri baz alınıyor. Halk arasında kilometre başına ne kadar yaktığı şeklinde sorgulanan bu özellik, fabrika verilerine göre 100 kilometrede tüketilen yakıtın litre cinsinden değerini temsil ediyor.

  • Kilometre Değeri

Arabalarda kilometre değeri doğrudan motor sağlığıyla ve aracın dayanıklılığıyla ilişkilendirildiği için marka ve modelden sonra en önemli değişken özelliği taşıyor. Özellikle genç yaşına rağmen yüksek kilometreye sahip araçlar, alıcılar tarafından daha az tercih ediliyor. Düşük kilometrenin daha uzun ömürlü kullanım ve daha düşük problem riski getireceği düşüncesi hem alıcılar hem de satıcılar arasında oldukça yaygın.

  • Aracın Yaşı

Araç piyasa değeri belirlenirken göz önünde bulundurulan niteliklerden bir tanesi de aracın yaşı. Teknolojik donanım açısından çok geniş seçenekler sunmadığı için yaşlı araçların piyasa değeri yeni modellere göre daha düşük oluyor. Ancak bu noktada aracın yaşı vergilendirmeyi etkilediği için tam tersi bir durum da söz konusu olabiliyor. Çünkü otomobillerde model yılı eskidikçe sürücülerin ödemesi gereken vergi miktarı azalıyor.

  • Kullanım Geçmişi

Bir otomobilin geçmişte hangi amaçlarla kullanıldığı piyasa değerini etkileyen diğer faktörlerden biri. Binek araçlarda ticari amaçlarla kullanılan otomobiller hususi kullanım geçmişine sahip olanlara göre daha az tercih ediliyor. Bu noktada aracın daha önce kiralık araç olarak kullanılıp kullanılmadığı da önem taşıyor. Ayrıca aracın bakımlarının zamanında yapılıp yapılmadığı da değeri etkileyen bir faktör olarak ortaya çıkıyor.

  • Güvenlik Özellikleri

Araçlarda performans kadar güvenlik de önemli olduğu için çeşitli güvenlik özellikleri sürücüler tarafından özellikle aranıyor. Bilhassa modern araçlarda şerit takip sistemi, ön çarpışma önleyicisi sistem, hava yastıkları, ABS ve ESP gibi fren teknolojileri olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Hatta araçların Euro NCAP çarpışma testlerine ait başarı değerleri de dikkate alınan güvenlik özellikleri arasında.

bottom of page